TECHNIK HANDLOWIEC/HOTELARSTWA
|
W postępowaniu rekrutacyjnym na kierunek technik handlowiec będą brane pod uwagę dwa obowiązkowe zajęcia edukacyjne wymiennie na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej: język polski, matematyka oraz język angielski i geografia.
Technik handlowiec planuje, organizuje i realizuje transakcje zakupu-sprzedaży na różnych szczeblach obrotu towarowego. Prowadzi działania marketingowe oraz ekonomiczno-finansowe w przedsiębiorstwie.
Bardzo ciekawy, ekonomiczny kierunek. W programie wiele godzin zajęć praktycznych w pracowni handlowej, lekcje marketingu i reklamy oraz ciekawe wycieczki przedmiotowe.
Kierunek ten przygotowuje ucznia do kontynuowania nauki na studiach związanych z ekonomią, handlem, zarządzaniem, finansami, logistyką, lub do podjęcia własnej działalności gospodarczej.
W trakcie nauki uczeń poznaje podstawy ekonomii, podstawy marketingu i reklamy, zasady organizowania własnej działalności gospodarczej, sporządzania dokumentacji ekonomicznej, prowadzenia korespondencji przedsiębiorstwa w języku polskim i angielskim.
Uczeń analizuje rynek pod względem oczekiwań i potrzeb klientów oraz ich zachowań rynkowych, identyfikuje bariery występujące w handlu, określa zasady i skuteczne formy marketingu; prowadzi negocjacje z dostawcami i odbiorcami, w celu osiągnięcia jak najkorzystniejszych warunków zakupu materiałów i sprzedaży towarów oraz usług, analizuje skuteczność i efektywność sieci dystrybucji towarów i usług, koszty działalności handlowej.
Program nauczania obejmuje również obsługę programów finansowo-księgowych i nowoczesnych urządzeń stosowanych w przedsiębiorstwach handlowych.
W czasie lekcji jest również czas na naukę przez zabawę. Wykorzystujemy do tego m.in. gry planszowe.
Osoby posiadające wykształcenie w zawodzie technik handlowiec mogą pracować na stanowiskach:
- Przedstawiciel handlowy
- Referent/asystent ds. zaopatrzenia
- Referent/asystent ds. sprzedaży
- Referent/asystent ds. obsługi klienta
- Sprzedawca
- Specjalista ds. zaopatrzenia
- Specjalista ds. sprzedaży
- Specjalista ds. obsługi klienta
- Zastępca kierownika działu handlowego
- Kierownik działu handlowego
- Handlowiec ds. usług transportowych
- Spedytor – handlowiec
- Inżynier sprzedaży – handlowiec
- Key Account Manager
- Specjalista ds handlu
- Account Manager
- Dyrektor handlowy
- Asystent w dziale księgowości
- Specjalista ds E-commerce
Umiejętności, uzdolnienia przydatne w zawodzie: łatwość nawiązywania kontaktów, chęć pracy w zespole, chęć rozwoju osobistego, umiejętności przekonywania i negocjowania, zdolności menedżerskie, umiejętność słuchania, odporność na stres, operatywność, umiejętność podejmowania szybkich decyzji.
Praktyki: w klasie III i IV uczeń odbywa 4-tygodniową praktykę zawodową w wybranym przez siebie przedsiębiorstwie handlowym: w sklepie, hurtowni, biurze firmy handlowej. Celem praktyki zawodowej jest pogłębianie oraz doskonalenie umiejętności opanowanych w szkole.
Kwalifikacje zawodowe:
W trakcie nauki uczeń zdaje egzamin z dwóch kwalifikacji składających się na ten zawód:
HAN.01 Prowadzenie sprzedaży - egzamin po II semestrze klasy III
HAN.02 Prowadzenie działań handlowych - egzamin po I semestrze klasy V
Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w języku polskim wraz z suplementem w języku angielskim.
Przedmioty, których uczeń uczy się w szkole na poziomie rozszerzonym:
geografia
Uczniowie wyjeżdżają na targi branżowe:
- Targi reklamy i poligrafii
- Targi wyposażenia Retailshow
- Targi Warsaw Pack
- Warsaw Food Expo
Wycieczki przedmiotowe związane z kierunkiem nauczania:
- Centrum Pieniądza NBP
- Giełda Papierów Wartościowych
- Gabinet Numizmatyczny Mennicy Polskiej - Warszawa
- Podlaski Festiwal Nauki i Sztuki - Białystok
- Wybrane wyższe uczelnie
Link do filmu:
TECHNIK HOTELARSTWA
W postępowaniu rekrutacyjnym na kierunek technik hotelarstwa będą brane pod uwagę dwa obowiązkowe zajęcia edukacyjne wymiennie na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej: język polski, matematyka oraz język angielski i geografia
Hotelarstwo jest dziedziną intensywnie rozwijającą się i nie trudno znaleźć pracę w tym zawodzie. Jest wyjątkową branżą z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości „dom poza domem”, poznajemy nowych ludzi, ciągle coś się dzieje nowego. W ostatnich latach nastąpił wzrost popytu na usługi hotelarskie, turystyczne, organizację czasu wolnego, podróży, pośrednictwo między kulturą, turystyką i biznesem, a także wzrost zainteresowań społecznych agroturystyką w Polsce i innych państwach UE.
Praktyki i szanse na pracę: w III i IV klasie odbędziesz praktyki w dobrych hotelach, zdobędziesz doświadczenie i otrzymasz szansę znalezienia atrakcyjnej pracy. Pracując w tej branży możesz również organizować usługi cateringowe oraz pracować we wszystkich barach i restauracjach, gdzie potrzebna jest w pełni profesjonalna obsługa kelnerska.
TECHNIK HOTELARSTWA ZOSTANIE PRZYGOTOWANY DO: sprawnej obsługi klienta w hotelu, biurze podróży, wykorzystywania w pracy hotelarsko-turystycznej komputera, posługiwania się językiem obcym zawodowym, tworzenia zasad i programowania produktu turystycznego oraz planowania kosztów imprez turystycznych, pracy biurowej i obsługi rachunkowej firmy.
Szkoła zapewni Ci nie tylko możliwość opanowania teoretycznej wiedzy, ale zorganizuje także praktyki w obiektach noclegowych, umożliwi wyjazdy na targi branżowe, wystawy i wycieczki w celu bliższego poznania rynku turystycznego i gastronomicznego.
Kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa zapewnia osiągnięcie dwóch kwalifikacji w ramach których uczeń zdobędzie wiedzę na temat:
1. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie – kwalifikacja HGT.03.
• utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim;
• przygotowywania i podawania śniadań;
• organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
2. Realizacja usług w recepcji – kwalifikacja HGT.06
• rezerwacji usług hotelarskich;
• obsługi gości w recepcji.
ABSOLWENT PO SKOŃCZENIU NAUKI BĘDZIE POSIADAŁ WIEDZĘ Z ZAKRESU:
- zasad i instrumentów marketingu w działalności hotelarskiej,
- przepisów prawnych do prowadzenia zakładu hotelarskiego,
- organizacji pracy w zawodzie hotelarskim, w tym usług gastronomicznych, turystycznych i rekreacyjnych,
- wyposażania i urządzania wnętrz różnych jednostek hotelowych i gastronomicznych,
- prowadzenia korespondencji i obsługi nowoczesnego sprzętu biurowego,
- współpracy z firmami świadczącymi usługi dla zakładów hotelarskich,
- stosowania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych i przepisów ochrony środowiska,
- postępowania zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu,
- doskonalenia kwalifikacji zawodowych.
Nauka w zawodzie technik hotelarstwa daje możliwość dalszego rozwoju i poszerzania wiedzy na studiach licencjackich, magisterskich na uczelniach wyższych przede wszystkim na kierunku turystyka i rekreacja, hotelarstwo.
PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA oprócz hoteli i innych ośrodków noclegowo-gastronomicznych:
- biura podróży,
- punkty informacji turystycznej,
- wydawnictwa specjalistyczne,
- wydziały promocji miasta,
- izby turystyki, kluby, stowarzyszenia i inne organizacje zajmujące się wspieraniem i rozwojem turystyki zarówno w Polsce, jak i na terenie całej Unii Europejskiej,
- profesjonalne prowadzenie własnego biznesu.
Linki do filmów:
Film promocyjny