Osoba kształcąca się w zawodzie kucharz nabywa umiejętności dotyczące:
- sporządzania napojów i potraw z różnych surowców, w tym deserów i wyrobów ciastkarskich
- sporządzania potraw kuchni regionalnych i różnych narodów
- sporządzania potraw dietetycznych
- przestrzegania zasad racjonalnego żywienia
- przechowywania surowców i potraw
- wykańczania i ekspedycji potraw i napojów
- posługiwania się językiem obcym ukierunkowanym zawodowo
- podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej
- bezpieczeństwa i higieny pracy
Podczas nauki na kierunku kucharz uczeń ma możliwość poszerzenia swoich umiejętności zawodowych ucząc się w dobrze wyposażonych pracowniach gastronomicznych.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie:
HGT.02 "Przygotowanie i wydawanie dań” odbywa się pod koniec II semestru klasy trzeciej.
Absolwenci kierunku kucharz są chętnie przyjmowani do pracy w tym zawodzie. Mogą pracować w:
- w restauracjach, w tym restauracjach hotelowych
- barach, kawiarniach
- stołówkach sieci zamkniętej
- gastronomii sieciowej
- firmach cateringowych
- firmach i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych
Absolwent branżowej szkoły I stopnia będzie miał możliwość kontynuowania nauki w branżowej szkole II stopnia i uzyskania kwalifikacji na poziomie technika oraz zdania matury.