Osoba kształcąca się w zawodzie kucharz nabywa umiejętności dotyczące:

  • sporządzania napojów i potraw z różnych surowców, w tym deserów i wyrobów ciastkarskich
  • sporządzania potraw kuchni regionalnych i różnych narodów
  • sporządzania potraw dietetycznych
  • przestrzegania zasad racjonalnego żywienia
  • przechowywania surowców i potraw
  • wykańczania i ekspedycji potraw i napojów
  • posługiwania się językiem obcym ukierunkowanym zawodowo
  • podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej
  • bezpieczeństwa i higieny pracy

Podczas nauki na kierunku kucharz uczeń ma możliwość poszerzenia swoich umiejętności zawodowych ucząc się w dobrze wyposażonych pracowniach gastronomicznych.

Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie:
HGT.02 "Przygotowanie i wydawanie dań” odbywa się pod koniec II semestru klasy trzeciej.

Absolwenci kierunku kucharz są chętnie przyjmowani do pracy w tym zawodzie. Mogą pracować w:

  • w restauracjach, w tym restauracjach hotelowych
  • barach, kawiarniach
  • stołówkach sieci zamkniętej
  • gastronomii sieciowej
  • firmach cateringowych
  • firmach i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych

Absolwent branżowej szkoły I stopnia będzie miał możliwość kontynuowania nauki w branżowej szkole II stopnia i uzyskania kwalifikacji na poziomie technika oraz zdania matury.

zdjecie10
zdjecie10
zdjecie11
zdjecie11
zdjecie14
zdjecie14
zdjecie30
zdjecie30